2 échte winkels
 • Hippolytushoef: gesloten

  Hippolytushoef
  Belterlaan 30
  1777 HM Hippolytushoef

  Informatie filiaal
  0227-592840

  Informatie webshop
  0227-593 888

 • Alkmaar: gesloten

  Alkmaar
  Herculesstraat 57
  1812 PD Alkmaar

  Informatie filiaal
  0725401428

  Informatie webshop
  0227-593 888

Categorieën
Naar blog overzicht

HOTTUBS

vrijdag, 04 juni 2021

Jouw momentje weg uit de dagelijkse drukte.

Hoe heerlijk relaxt is dat, badderen in je eigen achtertuin, kijkend naar de sterrenhemel na een drukke werkdag. Daarnaast is een hottub in de tuin natuurlijk een echte blikvanger!

Wat is een hottub?

Letterlijk vertaald is het ''warm bad''. Dit bad wordt verwarmd door een hout gestookte kachel. Lang geleden werden er al houten baden gemaakt, en vanuit traditie werden deze ook alleen van hout gemaakt. Het nadeel hiervan is dat ze niet lekvrij zijn. Daarom worden nu de meeste hottubs vervaardigd met een binnenkuip van kunstof en een houten omranding.

Van oorsprong komen de hottubs uit gebieden die dicht bij de Noordpool liggen zoals Scandinavie. In deze gebieden zijn veel warm water bronnen te vinden en hier is het idee van een hottub dan ook vandaag gekomen. Het is in Scandinavia dan ook een echte traditie geworden om een houtgestookte hottub in de tuin te hebben, in de rest van Europa wordt het nu steeds populairder.

Onze hottubs worden gemaakt van thermowood. Dit is mileuvriendlijk omdat het afkomstig is van snelgroeiende bomen in duurzaam beheerde bossen in Noord-Europa. Eigenlijk wordt thermohout gemaakt van Europees naaldbomenhout (sparrenhout) zoals vuren en grenen. Van nature is dat hout niet duurzaam en ongeschikt voor buitengebruik. Door het hout echter langdurig te verhitten in een speciale oven verandert de structuur en duurzaamheid. De suikers en harsen in het hout veranderen van samenstelling waardoor houtetende insecten deze niet meer als voedselbron kunnen benutten. Tevens verandert de celstructuur en het vochtpercentage van het hout waardoor het dezelfde duurzame eigenschappen krijgt als hardhout.

Voordelen thermowood:
-Lange levensduur
- Vormvast ( weinig krimp en uitzetting)
- Ecologisch

In principe heeft thermowood geen onderhoud nodig. Het zal na verloop van tijd wel vergrijzen, net zoals bij andere houtsoorten het geval is. Om dat vergrijzingsproces te vertragen kan je thermowood behandelen met een natuurlijke uv-bestendige olie of buitenbeits.

Hoe gebruik je een hottub?

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Voordat je begint met stoken is het belangrijk de hottub te vullen met water, daarna duurt het ongeveer 3 uur voordat de hottub een aangename tempratuur heeft. De duur van het verwarmen is afhankelijk van de grootte van de hottub, zwaarte van de kachel en natuurlijk de buiten tempratuur. Meestal wordt het water gestookt tot een tempratuur van ongeveer 38°C. Wanneer het water de gewenste tempratuur heeft bereikt kun je plaatsnemen in de hottub en relaxen. Je kunt de hottub altijd gebruiken, zowel in de winter als in de zomer.

Hottubkachel

Dit is het belangrijkste onderdeel van de hottub. Er bestaan drie soorten kachels; een interne, externe en een geïntegreerde . 
Intern: Zoals het woord al zegt; de interne kachel zit in de hottub en staat geheel in het bad en komt net boven de rand van de hottub uit. In de kachel zitten doorvoeren, deze zitten volledig onder water en hebben de functie om het water te verwarmen. Het water wat in deze doorvoeren gaat zitten, zal op een natuurlijke manier de doorvoer warm verlaten, waardoor er weer koud water opgewarmd kan worden. 

Extern: De externe kachel staat buiten de hottub en wordt bevestigd door middel van een wanddoorvoer, slang en een slangklem. Het water komt hierdoor in de dichte ruimte om de stookruimte heen in de externe kachel. Vervolgens wordt er een vuur gestookt in de kachel waardoor het water op een natuurlijke manier warm wordt.  Het koele water komt via de onderste slang de kachel in, wordt verwarmd en gaat via de bovenste slang weer terug naar de hottub. Dit werkt natuurlijk omdat warmte altijd naar boven stijgt. Net zoals dat het in de zomer op zolder warmer is dan beneden. 

Geïntegreerd: De geïntegreerde kachel bevindt zich tussen de houten lambrisering en de kunstof kuip. De kachel is in de kunststof hottub geïntegreerd, zodat al het verwarmde water natuurlijk door het bad verspreid wordt. Hierdoor krijgt het water een gelijkmatige temperatuur in de gehele hottub. Tijdens het verwarmen ontstaat een onderdruk in de kachel, waardoor het opgewarmde water uit zich zelf circuleert. Hierdoor gaat er geen warme lucht verloren en is dus de opwarmtijd ook korter dan de andere kachels.

Onderhoud 

In de hottub wil je uiteraard puur, fris en schoon water om in te badderen. Daarom is het belangrijk om te letten op de hygiëne van het water. Water wat schoon lijkt kan alsnog veel bacteriën bevatten. Hierbij kun je een filter gebruiken zodat het vuil uit het water wordt gefilterd, maar dit heeft geen invloed op de bacteriën die in het water zitten. Het beste is om de hottub na ongeveer 2 á 3 dagen leeg te laten lopen en er een ouderwets sopje doorheen te halen. Voordat je de hottub instapt is het aan te raden een douche te nemen, wanneer iemand niet gedoucht heeft voordat die in de hottub stapt kan die tot 200 keer meer bacterien meenemen dan iemand die dit wel gedaan heeft. Daarnaast hebben haarproducten, huidproducten en zeep ook effect op de kwaliteit van het water. En dit zou dan ook van je lichaam af moeten zijn. Net zoals vieze voeten, vaak loop je op je blote voeten door de tuin en stap je de hottub in. Gevolg viezigheid in het water. Daarom raden wij altijd aan om snel even onder de douche te stappen, slippers aan te trekken of een voetenbadje te nemen voordat je de hottub in gaat.

Wist je dat? In het warme water van de hottub worden jouw spieren tot 90% ontlast van hun werk en inspanning. Hierdoor kan je gehele lichaam tot rust komen!

Minder stress en angst. Het warme water van de hottub helpt om de stress van een lange dag achter je te laten. De combinatie van warm water en eventuele jets zorgen voor een betere fysieke en emotionele staat.

Als je voor het slapen gaan even ontspant in het warme water van de hot tub slaap je dieper en vaster!

* Reconnect met de je familie, natuur en jezelf in deze drukke wereld

*Ervaar minder stress en angst

*Warm water ontlast 90% van je spieren van hun werk en inspanning

*Een prachtige blikvanger in iedere tuin!
Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.