Windsurfgieken
De categorie gieken delen wij op in drie subcategorieën; Aluminium, hybrid en- full-carbongieken. Ieder type heeft zijn eigen voor en- nadelen. Technische aspecten als; het materiaal, de outline, het kopstuk, de buisdikte, de verlenging en de adjustable outhaul komen onderstaand uitgebreid aan bod.
Materiaal
Gieken zijn er in verschillende materialen. Het meest gangbare is aluminium, verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. T8 aluminium, een bepaalde legering, wordt het meeste gebruikt. Als je een lichtere en vooral stijvere giek wilt kun je kiezen voor carbon. Ook zijn er tegenwoordig zogenaamde hybride gieken te koop, waarbij het achterste stuk van carbon is. Minder duur dan een full-carbon giek, en wel de toegevoegde stijfheid in het eindstuk!
Outline
Over het algemeen is het zo dat de outline van een giek aangepast is aan het zeil waarop hij gebruikt wordt. Een wavegiek is smaller dan een racegiek, omdat bij de laatste het zeil meer profiel heeft en anders de giek zou raken. Sommige merken bieden ook een nieuw soort outline, waarbij de giek zijn breedste punt bij het kopstuk heeft. Dit heeft als voordeel dat je meer rechtop kunt staan, waardoor het efficiënter kan twisten. Verder zou de handling bij het waveriden beter zijn en de giek stijver worden.
Kopstuk
Alle gieken zijn tegenwoordig uitgerust met een snelsluiting. Er zijn verschillende systemen, maar het komt er op neer dat je door de giekkop dicht te klappen een touwtje spant waardoor de giek vast komt te zitten op de mast. Van belang voor de stijfheid van giek is de manier waarop de giekkop vastzit aan de buizen. Duurdere gieken hebben vaak een doorlopende buis (uit ��n stuk dus) die scharniert bij het kopstuk. Dit is sterker en stijver. De meeste gieken zitten met inbusschroeven vast bij het kopstuk (twee losse buizen dus). Dit kan handig zijn, omdat je de giek dan uit elkaar kunt halen.
Buisdikte
Voor een betere en minder vermoeiende grip kun je kiezen voor een gereduceerde doorsnede van de giekbuis. Over het algemeen worden gieken in buisdoorsnede (met grip) van 29 mm gezien als dun. Vooral voor vrouwen (lees: kleine handen) is dit de uitkomst, omdat de dikke normale buizen veel vergen van de onderarmen. Veel gieken hebben een dunnere buis in het gripgedeelte. Hierdoor kan de giek bij het kopstuk en het eind toch dikker en dus sterker gemaakt worden.
Verlenging
In tegenstelling tot de gieken van vroeger, die soms wel een meter uitstaken, zijn gieken tegenwoordig in lengte te verstellen. Handig natuurlijk zo'n verlenger, maar let wel: hoe langer de verlenging, hoe minder stijf de giek wordt. En hoe minder stijg de giek, hoe minder stabiel je zeil. Het beste zorg je er dus voor dat de zeilen die je vaart ergens in het midden van het verlengbereik van je giek liggen.
Adjustable outhaul
Bijna alle racers varen hun zeilen tegenwoordig met adjustable outhaul, oftewel instelbare uithaler. Hiermee is tijdens de race de uithalerspanning van het zeil te controleren: bol bij weinig wind, strak bij meer wind. Vaak kunnen gieken standaard uitgerust worden met een adjustable outhaul, ook zijn er setjes te krijgen om het zelf te installeren. Adjustable outhaul is overigens niet alleen geschikt voor racezeilen, Nik Baker voer in 2007 bij de worldcup in Guincho met een simpele versie op zijn wavezeiltje: bol naar buiten, vlak naar binnen bij het golfrijden!