WINGS WINGSURFBOARDS EN FOILS
WINGSURFEN is in de watersportwereld geen geheel nieuwe rage, maar wel 1 die nu voorgoed doorgebroken lijkt te zijn. Bij het wingsurfen wordt gebruik gemaakt van een zeil met opblaasbare struts voor stevigheid welke je direct in de handen kunt houden. Je kunt met behulp van dit zeil staand op een board vooruitbewegen op het water. Dit kan bijvoorbeeld op een surf- of supboard, maar bij voorkeur op een wingsurfboard.
Wanneer het zeil wind vangt zal het voor vooruitstuwing zorgen, je kunt hem echter ook uit de wind draaien waarmee je hem eigenlijk uit zet en je bijvoorbeeld een golf kunt gebruiken om verder te gaan.
Wingsurfen is het meest verwant met windsurfen daar je het zeil direct in handen hebt. Het foilen, varen op een hydrofoil, is een trucje dat je eenmaal geleerd in de meerdere disciplines snel kunt toepassen. Een leuke nieuwe sensatie voor iedereen die een nieuwe uitdaging zoekt!
Wat heb je nodig om te kunnen surfen met een wing?
Om te beginnen met wingfoilen heb je de volgende materialen nodig.
•
De wing (het zeil)
• Een
wingsurfboard • Een
complete wingfoil set •
Boardleash • Wing leash (incl wing)
•
Wetsuit neopreen pak
•
Impactvest •
Helm Laat je goed voorlichten door onze specialisten in de winkel. Zij kunnen je exact vertellen welke wing het beste bij jou past. Maar ook welk volume board je nodig hebt, welke vormen en maten vleugels je nodig hebt en hoe deze optimaal af te stellen.
Hydrofoils* zijn eigenlijk nooit weg geweest, maar zijn sinds een paar jaar wel weer enorm populair geworden in verschillende watersport disciplines. Zo zijn er altijd draagvleugel boten geweest die als ferrys werden ingezet, maar ook in de pleziervaart zijn er zeilschepen, speedboten en er is zelfs een cup in de VS waarbij races worden gevaren met catamarans.
Een hydrofoil is eigenlijk niets anders dan mast met vleugels onder water. De werking is vergelijkbaar met die van een vliegtuigvleugel waarbij hij opwaartse druk genereert. Nu niet om een vliegtuig omhoog te brengen in de lucht, maar een drijvend object in het water. Het grootste voordeel van de foil is het verminderen van weerstand in het water, omdat je erboven zweeft. Daarmee is er dus een hogere snelheid te behalen. Daarnaast heb je minder last van golfslag waardoor je een veel zachtere rit hebt.
In het windsurfen worden foils gebruikt onder speciaal daarvoor ontwikkelde boards met bijbehorende zeiltuigages. Er zijn inmiddels diverse wedstrijdklassen maar ook worden de windfoils steeds vaker recreatief ingezet. Daarnaast zien we deze beweging ontstaan vanuit het kitesurfen naar het foilen. Een nieuwe discipline, een frisse blik, en een groot voordeel aangezien je met heel weinig wind het water op kunt! Uiteraard kunnen Sup's en golfsurfers niet achter blijven. De foil boards zijn voor de grootste merken in het assortiment meegenomen.