2 échte winkels
 • Hippolytushoef: gesloten

  Hippolytushoef
  Belterlaan 30
  1777 HM Hippolytushoef

  Informatie filiaal
  0227-592840

  Informatie webshop
  0227-593 888

 • Alkmaar: gesloten

  Alkmaar
  Herculesstraat 57
  1812 PD Alkmaar

  Informatie filiaal
  0725401428

  Informatie webshop
  0227-593 888

Categorieën

Sneeuwbril / goggle / skibril

GOGGLE

SNEEUWBRIL / SKIBRIL / SNOWBOARDBRIL

Supercool zo’n grote sneeuwbril natuurlijk. Vette kleuren en prints maken een goggle soms meer een mode accessoire dan een functioneel onderdeel van jouw wintersport gear. Niets is minder waar, een goede sneeuwbril is veel belangrijker dan vele (ook zeer ervaren) wintersporters denken.
 

SCHADE

Wat gebeurt er met jouw ogen, tijdens een zonnige week in de bergen, al die uv reflectie op die witte sneeuw, je kunt daar behoorlijk schade van oplopen. Sneeuwblindheid genoemd, een pijnlijke vorm van hoornvliesontsteking die na een aantal dagen verdwijnt. Echter wie zijn ogen langdurig niet goed beschermt kan hier op lange termijn klachten van krijgen, staar bijvoorbeeld. Van een val met jouw normale zonnebril op kun je ook aardige schade oplopen overigens, je wilt niet weten wat die glazen en pootjes doen met jouw gezicht. Vandaar dat een goggle lens over het algemeen gemaakt zal worden van bijvoorbeeld onbreekbaar polycarbonaat.
 

ZICHT

Wat je van veel mensen hoort is dat ze een goggle pas gebruiken als het sneeuwt. Een goede sneeuwbril met de juiste lens kan inderdaad het zicht aanzienlijk verbeteren tijdens sneeuw. Daarnaast kan hij bevriezing van jouw ogen of oogleden voorkomen. Heb je dan de juiste kleur lens en een dubbel systeem met ventilatie, en je gebruikt hem correct, dan heb je ook nog kans dat hij niet beslaat en je daadwerkelijk wat aan de bril hebt.
 
Maar zicht wil je eigenlijk altijd, niet alleen als het sneeuwt, ook bij zonnig weer. Nooit last gehad van tranen in jouw ogen als je de ski’s of het board even liet lopen? Of een felle zon in jouw gezicht bij het uitkomen van de schaduw waardoor je even verblindt was? Een goggle met sluit de ogen af van te veel wind en zorgt er met de spiegelcoating voor dat niet al te veel licht de goggle inkomt.
Er zijn ook lenzen die meekleuren met de hoeveelheid uv die ze te verwerken krijgen, fotochromatisch genoemd. Ideaal wanneer de lens kleurt van bijvoorbeeld een categorie 1 naar 3, waardoor je niet voor alle verschillende eigenschappen een andere bril nodig hebt. Er zijn overigens ook veel sneeuwbrillen met een verwisselbare lens, vaak een categorie 0 of 1 en een categorie 3 spiegellens.
Meer over de categorie indeling vindt je onder dit artikel.
 
Ook de vorm van een lens kan bepalend zijn voor het juiste zicht. De vervorming die op kan treden wordt veroorzaakt door de bolling in de lens. Het zicht en gezichtsveld van links naar rechts door de grootte van de lens in combinatie met de afmeting van het frame. Over het algemeen kan gezegd worden dat een sferische lens eenzelfde bolling heeft als oog en dus het prettigst kijkt.
Met de vorm van het montuur en de lens kan ook de mogelijkheid tot het dragen van een gewone bril onder de goggle genoemd worden. Ook wel Over-The-Glass of bekend als OTG modellen. Waar een gewone goggle de bril op de neus duwt en knelt bij de oren hebben de OTG’s hier ruimte voor in het montuur.
 

COMFORT

Eigenlijk zou comfort tijdens het uitkiezen van een goggle een van de belangrijkste aspecten moeten zijn in de keuze. Waarom? Omdat je hem waarschijnlijk de hele dag, en dat dus minimaal vijf dagen achter elkaar draagt. Een bril die niet lekker zit, beslaat, knelt, of op een andere manier niet lekker zit, kan dus een grote irritatie zijn of worden. Ga een bril kopen of pas je gekochte bril met jouw helm, zo weet je zeker dat de pasvorm en het comfort ok is.


KINDEREN

Al deze tips zijn zeker ook van toepassing voor kinderen. Te vaak zien we kids in de volle zon met een te lichte categorie 0 / 1 bril op. Of met een bril bungelend achter aan de helm. Kinderogen zijn extra kwetsbaar voor UV dus bescherm de ogen van jouw kinderen heel goed.
 

SAMENGEVAT

Gebruik tijdens de wintersport een daarvoor geschikte sneeuw-, ski-, snowboardbril of goggle. Let bij de keuze voor een bril of hij aan de eisen voldoet.
 
COMFORT
SCHADE
VEILIGHEID
ZICHT
VENTILATIE
LENS VORM

LENSCATEGORIEEN

CAT 00 / 01 BIEDEN BESCHERMING TEGEN ELEMENTEN EN MEER CONTRAST, IDEAAL TIJDENS SLECHT WEER, ZWAAR BEWOLKT, SNEEUWVAL
 
CAT 02 MEER CONTRAST TIJDENS LICHT BEWOLKT EN IN SCHADUWZIJDE BERG EN IN BOS

CAT 03 AANBEVOLEN VOOR DE WINTERSPORT IN ZONNIGE OMSTANDIGHEDEN

CAT 04 GEBRUIK BIJ EXTREEM FEL LICHT, OP GLETSJERS OF TIJDENS EXPEDITIES


POLIRSEREND HOUDT HINDERLIJKE SCHITTERINGEN TEGEN
DUBBELE LENS VOORKOMT CONDENS
FOTOCHROMATISCH KLEURT MEE MET HOEVEELHEID UV
SPIEGELCOATING WEERKAATST UV


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.